Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu

IT


De Nederlandse IT-sector is groot, innovatief en belangrijk. De sector bestaat grofweg uit alle leveranciers van producten en diensten op het gebied van informatie- en communicatietechnologie die actief zijn op de Nederlandse markt. Door toenemende digitalisering  van (werk)processen zijn deze IT-leveranciers onmisbare spelers in onze economie en samenleving. Dat geldt in de zorg, de transport, de financiële wereld, bij de overheid;  waar eigenlijk niet? Niet voor niets wordt e IT-sector ook wel het kloppend hart van economie en samenleving genoemd.

Bedrijven in de IT-sector kennen de nodige uitdagingen die vragen om snelle oplossingen. De ontwikkelingen in de IT gaan snel, de competitie is hevig en steeds vaker gaat de wetgever over tot regulering. Of het nu gaat om privacy, cybersecurity of e-commerce. Onze specialisten kennen dit speelveld als geen ander. Daardoor kunnen zij razendsnel schakelen met directie, technici, datascientists , HR en juristen werkzaam in de IT. Zij spreken dezelfde taal, kennen de problematiek en zijn volledig op de hoogte van branche specifieke ontwikkelingen.

Vastgelopen IT-projecten zijn helaas nog altijd aan de orde van de dag. Een veel voorkomende oorzaak is nog steeds dat de afspraken niet helder en eenduidig worden vastgelegd. Vervolgens komt de vraag aan de orde: Wie is  aansprakelijk voor de schade als gevolg van een vertraagd project? Welke acties zijn mogelijk als blijkt dat geleverde software niet voldoet, bijvoorbeeld omdat functionaliteiten ontbreken, de software kwetsbaarheden bevat of geen rekening is gehouden met de principes van privacy-by-design? Nu hard- en software steeds meer als dienst worden geleverd (denk aan SaaS, PaaS, IaaS), is het zaak bij de totstandkoming van een contract meer aandacht te besteden aan de gevolgen van beëindiging van een overeenkomst, de zogenaamde retransitie.  Hoe krijg ik mijn data terug en hoe kan ik ervoor zorgen dat de dienstverlening kan worden overgenomen door een andere leverancier? Continuïteit en privacybescherming zijn belangrijke onderwerpen die niet mogen ontbreken in een goed IT-contract.in de cloud? Deze en andere, uiteenlopende vraagstukken worden voortdurend voorgelegd aan onze advocaten.

Wij zijn er trots op dat wij veel bedrijven uit de IT-sector onze cliënt mogen noemen. Daarbij streven wij altijd een langdurige relatie na. Daarnaast richt ons kantoor zich ook op het delen van kennis binnen de branche. Bijvoorbeeld door het schrijven van boeken en de publicatie van artikelen. Ontwikkelingen zoals Blockchain en Artificial Intelligence volgen wij op de voet. Bij de introductie van 3D-printing waren onze specialisten al in een vroeg stadium betrokken en werden zij regelmatig gevraagd om (ook internationaal) lezingen te geven. Daarnaast is ons kantoor vertegenwoordigd binnen het KNVI en de Nederlands AI-coalitie. Zo dragen wij graag ons steentje bij aan de ontwikkelingen binnen deze sector en blijven onze specialisten ook zelf steeds up-to-date.

De specialisten van De Clercq zijn echt op de hoogte van de ontwikkelingen in de IT-sector. Daardoor konden wij snel schakelen en zijn we uitstekend geadviseerd.

Blogs